Jak działają separatory tłuszczu?

Separatory tłuszczu to rodzaj zbiorników modułowych, których przeznaczeniem jest odseparowanie zanieczyszczeń tłuszczowych od wody z wykorzystaniem siły grawitacji. Stosuje się je w celu oczyszczenia ścieków z olejów i tłuszczów lekkich. Zastanawiasz się, na czym polega ich działanie i czy ich instalacja jest konieczna? Jeśli tak, zapraszamy do lektury naszego materiału.

 

Mechanizm działania separatorów tłuszczu

Sposób działania separatorów tłuszczu opiera się na prawie grawitacji oraz różnicy gęstości między wodą a tłuszczami. W praktyce więc tłuszcze, które naturalnie mają gęstość mniejszą od wody, wypływają na powierzchnię. Separatory zostały zaprojektowane w postaci zbiorników przepływowych wyposażonych w syfon, dzięki czemu tłuszcze i oleje nie wypływają poza urządzenie. Poprzez specjalną budowę urządzenia zmniejsza się szybkość ich przepływu, a nastaje równomierny podział strumienia. Separatory tłuszczu wyposażone są w osadnik oraz separator właściwy. W zależności od modelu, są one zintegrowane lub oddzielne. Dzięki separatorom, tłuszcze lekkie gromadzą się na powierzchni ścieków i nie mieszają się z wodą.

 

Czy stosowania separatorów tłuszczu jest konieczne?

Zajmując się profesjonalnym czyszczeniem separatorów tłuszczu we Wrocławiu, często spotykamy się z pytaniem, kiedy konieczne jest założenie separatora. Urządzenie to powinno być zainstalowane w zakładach przemysłu rolno-spożywczego, restauracjach, obiektach hotelowych z kuchniami zbiorowego żywienia oraz wszędzie tam, gdzie konieczne jest podczyszczenie wody, w której zawartości mogą znajdować się oleje i tłuszcze lekkie. Przepisy na ten temat reguluje Rozporządzenie Ministra Środowiska z dn. 8 lipca 2004 r. Wynika ono z tego, że zbyt duża ilość tłuszczu w ściekach zaburzała pracę oczyszczalni.